Interview
COLOREDGE MARTIN HÜLLE
„Another Time, Another Place“
Fotograaf Martin Hülle is bekend om zijn foto-expedities naar de noordelijke streken van de aarde. Hij reist meestal te voet of op ski's. Met "Another Time, Another Place" heeft de inwoner van Wuppertal nu zijn tweede fotoboek gepubliceerd. Zijn ColorEdge CS2740 was zijn centrale gereedschap.
EIZO: Vier jaar na je eerste boek "Mijn Noorden", publiceerde je het tweede boek „Another Time, Another Place“. Ook daarin laat het Noorden je niet gaan, hè?
MH: Dat is waarschijnlijk waar. Terwijl mijn fascinatie minder ligt in de geografische ligging alleen dan in het soort landschap. In het nieuwe boek zijn daarom nog enkele regio's toegevoegd, zoals Newfoundland of Patagonië. Maar mijn speciale liefde voor de kale, koude landschappen van Noord-Europa kan niet worden ontkend. Noorwegen en Zweden nemen opnieuw een prominente plaats in het boek in, maar ook Schotland, de Faeröer en IJsland zijn vertegenwoordigd.
EIZO: Net als je eerste boek is „Another Time, Another Place“ geen klassiek koffietafelboek, of wel?
MH: Dat klopt. Mijn boek is een verzameling van plaatsen, beelden en ervaringen. Het was niet mijn bedoeling een zielloos koffietafelboek uit te geven met formaatvullende foto's die er alleen op uit zijn landschappen in het beste licht te tonen. Ik wilde mijn lezers veeleer meenemen op mijn reizen, mijn ervaringen delen en het karakter tonen van de regio's waar ik doorheen reisde. Onderweg, ga ik op zoek naar stemmingen. Die in het landschap en die in mij. Omdat die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
EIZO: Is dat ook de reden waarom je foto's geen bijschriften hebben?
MH: Ja, precies. De afzonderlijke hoofdstukken moeten functioneren in het samenspel van beeld, lay-out en tekst en zo één geheel worden. Er is geen vast patroon dat steeds herhaald wordt. De beeldformaten zijn net zo gevarieerd als de tekstlengtes, om de spanning in het boek hoog te houden. Maar natuurlijk is er een lijst in de bijlage van het boek met details over waar de afzonderlijke foto's zijn genomen.
EIZO: Je hebt ook geen uitgever gezocht voor je tweede boek, maar het zelf uitgegeven. Hoe is dat zo gekomen?
MH: Nogmaals, ik heb niet eens geprobeerd een uitgever te vinden. Ik wilde niet dat iemand mij mijn boek inpraatte en het concept beïnvloedde, bijvoorbeeld. Bovendien is het vaak niet zo dat uitgevers het financiële risico van het uitgeven volledig op zich nemen. Daarom was onafhankelijkheid bij het uitgeven voor mij belangrijker dan marketingsteun van een uitgever. Het was anders met ontwerp en beeld selectie. Hier was samenwerking met een curator onontbeerlijk.
EIZO: Waarom een curator?
MH: Sebastian H. Schroeder ondersteunde mij al als curator voor mijn eerste fotoboek. Ik beschouw deze taak als zeer belangrijk. Je hebt een zeer subjectieve kijk op je eigen fotografisch materiaal. De deskundige en onafhankelijke blik van buitenaf is een grote en onschatbare hulp. Je hebt de neiging om beelden te laten zien die misschien veel moeite hebben gekost om te maken of die bepaalde herinneringen hebben, maar dat zie je niet terug in het beeld, het komt het verhaal niet ten goede of het past niet in de algemene context van het hoofdstuk en het boek. Sebastian was een onmisbare hulp bij het kiezen van de juiste foto's en ze in de beste volgorde en lay-out te plaatsen samen met de ervaringen die ik wilde vertellen.
EIZO: Zonder uitgever, moest je ook zorgen voor de technische uitvoering van het boek. Hoe heb je dat gedaan?
MH: Het middelpunt van mijn boekproductie was mijn ColorEdge CS2740 monitor van EIZO samen met een nieuwe Mac mini. Met de CS2740 kon ik er zeker van zijn dat wat ik op de monitor zag, precies hetzelfde was als het beeldbestand. En door de 4K-resolutie kwam de monitorweergave qua scherpte heel dicht in de buurt van het eindresultaat. Het verschil met een all-in-one iMac, die ik nog heb gebruikt voor de productie van mijn eerste boek, is echt enorm: van het antireflecterende oppervlak tot de schaduwtekening en de kalibratrie zonder verlies. De zekerheid dat het beeld op de monitor werkelijk overeenkomt met het beeld geeft grote zekerheid in het productieproces. Je kunt dat niet overschatten.
EIZO: Na de algemene beeldverwerking komt de pre-press. Hoe is het je daar vergaan?
MH: Na intensief onderzoek heb ik mijn tweede boek laten drukken in een speciaal LED UV-offset procédé op 170g/m² Magno Volume papier. Dit maakte het mogelijk zonder een bijkomende dispersielak te doen. Dit beschermt weliswaar tegen inktafzetting bij conventionele offsetdruk, maar vermindert ook de eigenlijk gewenste papierstructuur en doet de dieptes "hangen". Dankzij de CMYK-profielen van mijn printer kon ik mijn beelden perfect afstemmen op de speciale kenmerken van het papier dat ik had gekozen. De beelden van de dorre landschappen zijn zelden kleurrijk. Des te belangrijker zijn echter de contrasten en een neutrale kleurweergave van eerder monochrome beelden. Het is ook een uitdaging om dit zo op papier te krijgen, en mijn ColorEdge CS2740 was mijn visuele referentie.
EIZO: En dan komt het printen. Hoe is het als het boek waar je zoveel jaren aan gewerkt hebt ook daadwerkelijk gedrukt wordt?
MH: De druk is echt een groot moment. Maar het is natuurlijk ook de allerbelangrijkste. Ik had wat problemen met de druk toen ik mijn eerste boek maakte. Deze keer, natuurlijk, wilde ik dat koste wat kost vermijden. Daarom werden talrijke proefdrukken gemaakt en correcties aangebracht. Ondanks de digitalisering is drukken nog steeds een zeer analoog proces. Het moment van de persproef is echt heel spannend. Het is belangrijk om echt goede fine art afdrukken van neuralgische beelden naar de pers te brengen, zodat je een visuele referentie hebt waaraan de afdruk vervolgens wordt aangepast.
EIZO: Wat is het volgende voor jou?
MH: Mijn boek eindigt met de woorden "Ik kijk terug op jaren van geluk. Telkens weer op weg gaan, de kracht van de natuur voelen, falen en groeien, is een spiegel van mijn ziel." Ik hoop dat ik zo lang mogelijk kan blijven doen wat ik doe, wat ik ben en waar ik van hou. En ik zou blij zijn als er binnenkort weer workshopreizen kunnen worden gepland en uitgevoerd, zodat ik mijn liefde voor de natuur en fotografie met andere mensen kan delen.
Over Martin Hülle
"Fotografie en schrijven zijn voor mij een manier van leven - een manier om gevoelens vast te leggen, uit te drukken en te delen." Zo omschrijft de fotograaf uit Wuppertal zijn werk. Hülle is gespecialiseerd in natuur-, landschaps- en reisfotografie en heeft talrijke publicaties op haar naam staan. „Another Time, Another Place“is zijn tweede boekproject na "Mijn Noorden".
Meer informatie over Martin Hülle vindt u hier: