Tot voor kort maakte het stadsziekenhuis Dornbirn in het Oostenrijkse Vorarlberg voor de visuele ondersteuning bij medische ingrepen gebruik van gangbare operatietorens met slechts één monitor. In het ideale geval zouden de chirurg en de assistenten echter aparte displays moeten hebben voor een optimaal overzicht.
CuratOR Referentie
Stadsziekenhuis Dornbirn, Oostenrijk
Beelden en patiëntgegevens zonder technische obstakels. Flexibele software maakt een eenvoudige integratie mogelijk in andere IT-omgevingen.
Daarom koos het stadsziekenhuis Dornbirn eind 2018 bij de nieuwbouw van de operatiezalen voor een upgrade van de beeldsystemen en gebruikt het sindsdien CuratOR Surgical Panels van EIZO GmbH. Het gaat om medische beeldweergaveapparatuur met glazen front van het model SP2-46T-24, aangevuld met kleinere displays van het type SP1-24. De eigen en gebruikersvriendelijke software CuratOR Caliop maakt een eenvoudige integratie mogelijk in de bestaande IT-omgeving en ondersteunt alle werkprocessen van het ziekenhuis. Dankzij de geïnstalleerde Video-over-IP-techniek CuratOR Alipe kunnen de beeld- en patiëntengegevens zonder compressie en verliezen met minimale latentie worden overgedragen naar de betreffende operatiekamers. Zo kan het moderne videosysteem tegelijkertijd verschillende beeldbronnen weergeven en waarborgt het de volledige en snelle toegang tot alle belangrijke gegevens.
Vooral in stressvolle situaties moet de bediening van beeldgevende technologie in de operatiekamer eenvoudig, snel en overzichtelijk werken, zodat dit het medisch personeel niet afleidt van gecompliceerde ingrepen. “In onze oude operatiekamers was de omgang met de operatietorens vaak onhandig. Daarom wilden we met de nieuwbouw van de OK ook direct onze videosystemen moderniseren”, vertelt Peter Palombo, technisch manager van het ziekenhuis Dornbirn “Hierbij hechtten we grote waarde aan een intuïtieve bediening, een optimale beeldopbouw met lage latentie en een eenvoudige configuratie van het systeem.”
Om die reden schreef het ziekenhuis Dornbirn in de zomer van 2017 een aanbesteding uit voor een nieuw beeldvormingssysteem. In de daarop volgende weken werden de verschillende concepten van de diverse aanbieders in het ziekenhuis Dornbirn gepresenteerd. In het kader van deze pitch kwam het totale pakket met de CuratOR Surgical Panels van EIZO als beste uit de bus. De eerste bouwfase omvatte de oplevering van vier operatiekamers die in december 2018 met succes in gebruik zijn genomen. De uitvoering van de tweede bouwfase met de resterende drie OK's is tot medio 2019 gepland.
Kliniekspecifieke beeldweergave met intuïtieve bediening
De kern van het nieuwe beeldvormingssysteem in iedere operatiekamer wordt gevormd door de Surgical Panels van het type SP1-24 en SP2-46T-24. De SP1-24 vormt de centrale besturingseenheid op een 24″-beeldscherm. “Bij het ontwikkelen van de gebruikersinterface letten wij altijd op een bijzonder eenvoudig gebruik voor het OK-personeel en richten we ons volledig op de wensen van de gebruiker”, verklaart Matthias Lubkowitz, Vice President van de afdeling OR Solutions van EIZO GmbH. “Dankzij ons compatibele systeem is ook de integratie van software van andere fabrikanten mogelijk. Wij passen ons aan de workflow van het ziekenhuis aan – niet omgekeerd.” Zo ondersteunt EIZO bijvoorbeeld de gebruikelijke ziekenhuisstandaarden, zoals DICOM of HL7 en kan het bedrijf indien nodig de vereiste dataelementen voor het ziekenhuis ongecompliceerd configureren en individualiseren. Op deze manier kunnen ziekenhuisspecifieke toepassingen zelfs op korte termijn ter plaatse worden geïntegreerd.
De Surgical Panels van het model SP2-46T-24 met 46” en 24″ vormen een aanvulling op de SP1-24. Dit zijn medische beeldweergavesystemen met glazen front, die sluitend met het oppervlak in de glazen wanden van de operatiekamers zijn geïntegreerd. Ze fungeren als videodistributiesysteem en voor beeldweergave. Het 46″-display is uitgerust met een optionele en intuïtieve touch-bediening en is met zijn grote formaat bij uitstek geschikt voor de weergave van beelden en videostreams in de OK. Deze kunnen tegelijkertijd uit verschillende bronnen afkomstig zijn. “De volautomatische export van de beeldgegevens in ons archiefsysteem werkt zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk”, aldus Palombo. “Het menu is perfect intuïtief opgebouwd, zodat ons personeel zich volledig op de ingreep kan concentreren en niet door technische obstakels wordt afgeleid.” Ook worden gegevens uit het centrale PACS en ZIS van het ziekenhuis rechtstreeks op het systeem opgeroepen. Zo heeft het operatieteam altijd toegang tot alle belangrijke gegevens.
Video-over-IP-techniek met glasvezelkabel voor de overdracht zonder verliezen en latentie
Voor de snelle overdracht van de videodata in realtime maakt EIZO gebruik van de Video-over-IP-techniek. Alleen zo is het mogelijk om de enorme datahoeveelheden van Full HD- en 4 K-videosignalen tegelijkertijd en zonder te comprimeren over te dragen. Hiervoor zijn glasvezelkabels gelegd die in de toekomst ook voor hogere resoluties zoals 8 K en 16 K kunnen worden ingezet. Het leggen van de kabels vormde echter een bijzondere uitdaging. “Glasvezelkabels bestaan uit glas en bevinden zich in operatiekamers vaak in beweegbare toevoereenheden voor media – bijvoorbeeld aan het plafond. Daarom moest er bijzonder nauwkeurig op het risico van kabelbreuk worden gelet”, legt Lubkowitz uit. “Onze lokale partner, Sanova, heeft echter veel ervaring opgedaan bij het leggen van deze glasvezelkabels en nam daarom deze taak op zich.”
Een andere uitdaging bij de installatie van het videosysteem was het integreren van hardware van andere fabrikanten, zoals de netwerkswitch van het ziekenhuis zelf. “Ons soepele projectmanagement kan flexibel reageren op gebruikersspecifieke wensen en niet-gedefinieerde interfaces”, verklaart Lubkowitz. “Zo was het voor ons mogelijk om alle bestaande componenten snel te integreren – van C-bogen en endoscopen tot en met mobiele OK-instrumenten. Ook de latere integratie van nieuwe componenten is via ons gebruiksvriendelijke systeem met Plug-and-Play mogelijk.” De eigen software CuratOR Caliop vormt het overkoepelende besturingssysteem van de volledige Video-over-IP-oplossing met CuratOR Alipe. Omwille van de gegevensbescherming verwerkt deze het videosignaal alleen binnen een beveiligd netwerk per operatiekamer. Pas na de vrijgave door het verantwoordelijke personeel kunnen de data versleuteld naar buiten worden overgedragen – bijvoorbeeld naar een andere OK of overlegruimte.
Service en snelle support in de buurt van de klant
Voordat het systeem live ging, nam het volledige OK-personeel deel aan uitgebreide trainingen van de professionals van EIZO en Sanova. Binnen vier dagen waren er telkens twee bijeenkomsten voor alle medewerkers om de nieuwe apparatuur en alle mogelijkheden te leren kennen. Op de eerste dagen dat het systeem werd gebruikt, was ook ondersteuning aanwezig in het ziekenhuis Dornbirn, zodat bij vragen of wensen voor veranderingen meteen kon worden ingesprongen. “Ons personeel is heel enthousiast over de videosystemen”, vat Palombo samen. “De bediening van de individuele elementen is eenvoudig en overzichtelijk, en gaat snel. We hebben nu toegang tot talloze nieuwe functies, maar onze werkprocessen moesten daarvoor niet worden veranderd. Het systeem van EIZO integreert optimaal in onze dagelijkse OK-werkzaamheden.” De After-Sales-service van EIZO ondersteunt het ziekenhuis Dornbirn door middel van een All-Inclusive-pakket met volledig onderhoud gedurende vijf jaar. Sanova Pharma GmbH fungeert hier als directe contactpersoon ter plaatse en is te allen tijde bereikbaar om snel te kunnen reageren bij problemen. Indien nodig kan EIZO via toegang op afstand echter ook de systemen bereiken. Zo is een snelle en doeltreffende support gewaarborgd.
"Ons personeel is heel enthousiast over de videosystemen. De bediening van de individuele elementen is eenvoudig en overzichtelijk, en gaat snel. We hebben nu toegang tot talloze nieuwe functies, maar onze werkprocessen moesten daarvoor niet worden veranderd. Het systeem van EIZO integreert optimaal in onze dagelijkse OK-werkzaamheden."
Peter Palombo
Technisch manager van het ziekenhuis Dornbirn
Het ziekenhuis Dornbirn dat in 1983 werd geopend, is intussen het enige, openbare, gemeentelijke ziekenhuis in het Oostenrijkse Vorarlberg. Het beschikt over circa 280 bedden en talloze specialismen – van orthopedie tot aan algemene chirurgie, maar ook een geboortecentrum met ongeveer 1500 geboortes per jaar. Het ziekenhuis heeft ook een nazorgstation met circa 30 bedden. Momenteel omvat het personeelsbestand van het ziekenhuis 900 medewerkers.